Gemeente weigert stedenbouwkundige vergunning voor slachthuis Oevel : het college van burgemeester en schepenen heeft, na de milieuvergunning, nu ook geweigerd om een stedenbouwkundige vergunning (bouwvergunning) af te leveren aan nv De Lokery. De Lokery wil een slachthuis met een capaciteit van 40 000 dieren per week bouwen op de terreinen van Vlees Bens in de Nijverheidsstraat 24 in Oevel.

Tijdens het openbaar onderzoek naar de stedenbouwkundige aanvraag kwamen zestien bezwaarschriften en een petitie met 4 307 handtekeningen binnen.

De ligging van het bedrijf dicht bij de dorpskom van Oevel en de voorgestelde ingang over de toegangsweg naar de begraafplaats van Oevel zijn argumenten om de vergunning te weigeren.

De aanvraag biedt ook onvoldoende garanties om de hinder (geur, afvalwater, mobiliteit en ruimtelijke draagkracht naar de omgeving) te voorkomen en te beperken. Dit hinderaspect is voor de gemeente een onderdeel in de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening. Ook vindt het college van burgemeester en schepenen het terrein te klein. Daardoor kan de bouwheer de best beschikbare technieken om hinder te voorkomen niet toepassen.

Het bedrijf kan tegen de weigering nog in beroep gaan bij de provincie Antwerpen. Ook over de milieuvergunningsaanvraag loopt nog een beroepsprocedure bij Vlaams minister Schauvlieghe, nadat de provincie Antwerpen de aanvraag in januari goedkeurde. Die beslissing wordt verwacht voor 27 juli.

Eenmaal, andermaal, verkocht

Op dinsdag 16 juni om 18 uur is er een verkoop per opbod van meer dan 100 afgeschreven, maar nog in goede staat verkerende, artikelen van de gemeente en het OCMW. Op de verkooplijst staan onder andere fietsen, stoelen, kasten, werfketen en zelfs een massagetafel, feestverlichting, een trein en een miniatuur-helikopter! Ook brandhout gaat onder de hamer.

De openbare verkoop vindt plaats in het technisch centrum in de Oevelse Dreef 33 in Tongerlo. Een overzicht van de goederen en meer uitleg over de verkoopsvoorwaarden vind je op www.westerlo.be.

Ook de bib houdt binnenkort een verkoop van afgeschreven materialen. Deze verkoop van boeken, cd's strips en tijdschriften vindt plaats op woensdag 8 juli van 18 tot 20 uur en daarna tot 1 augustus tijdens de openingsuren van de bib.

Westelse gezinnen vinden heel gemakkelijk de weg naar het containerpark

De Westelse gezinnen vinden heel gemakkelijk de weg naar het containerpark. Gemiddeld komen ze er om de twee maanden met telkens 59 kilo afval. Of in grote getallen: 60 840 bezoeken per jaar en een totaal gewicht van bijna 3,6 miljoen kilo afval.

Daarmee behoren we samen met Balen, Mol, Nijlen en Herenthout bij de top-5 van containerparken met het hoogste aantal bezoeken per inwoner. Samen met de drie containerparken van Mol en Nijlen behoren we dan weer tot de top-5 van containerparken waar men per bezoek de kleinste hoeveelheden naar toe brengt! Met een totaal van 146,6 kilo aangevoerd afval per inwoner scoren we ook boven het gemiddelde van de 19 IOK-containerparken.

IOK Afvalbeheer nam in 2008 de uitbating van het containerpark over van de gemeente. De bezoekers kunnen altijd rekenen op de hulp van drie van de vier toegewezen containerparkwachters. Op drukke momenten vult IOK de personeelsbezetting aan met jobstudenten en interims. De namiddagen tussen 13 en 15 uur zijn de drukste momenten van de dag. Zaterdag is de drukste dag van de week. Maart en oktober zijn de drukste maanden van het jaar.

Je kan op het containerpark terecht met maar liefst 22 soorten afval. In totaal werd er in 2014 3,6 miljoen kilo afval aangeleverd. Steenpuin (758 000 kilo) en groenafval (725 000 kilo) namen daar een groot aandeel in. De Westerlonaren brengen ook meer dan andere Kempenaren papier en karton naar het containerpark: 522 000 kilo.

En ook een berg van 3 500 kilo piepschuim is best indrukwekkend! Nog opvallend: sinds 2013 is er een sterke toename van de aangeleverde hoeveelheden harde kunststof en groenafval. Bijna de helft van het snoeihout komt aan in maart en oktober, dat zijn de maanden waarin de gemeente in 2014 een snoeihoutactie organiseert. Sinds begin dit jaar is die actie, waarbij men de eerste 100 kilo snoeiafval gratis kan binnenbrengen, uitgebreid naar heel het jaar.

Op het containerpark kan je ook terecht om een aantal artikelen te kopen. Zo verkocht men in 2014 meer dan 1700 zakken compost, fijne compost en potgrond, 164 compostbakken en 22 compostvaten. 81 gezinnen maakten ook gebruik van het initiatief van de gemeente om hun GFT-bak in te ruilen voor een compostbak of compostvat. Ze geven geen groenafval meer mee met de tweewekelijkse groenafvalophaling.

Tentoonstelling Sigrid Artmann

In mei vorig jaar won de Duitse Sigrid Artmann de Grote Prijs Internationale Kalligrafie in Westerlo. Als prijs kreeg de laureate ook een eigen tentoonstelling in het gemeentehuis.

Die tentoonstelling vindt plaats van 12 juni tot 5 juli. De officiële opening is op donderdag 11 juni om 20 uur. Je kan de tentoonstelling bezoeken tijdens de kantooruren, op zaterdag 20 en zondag 21 juni en op zaterdag 4 en zondag 5 juli van 14 tot 17 uur.
Eindejaarstentoonstelling Tekenschool

Naar jaarlijkse gewoonte stellen de leerlingen van de tekenschool hun werken tentoon. Die tentoonstelling vindt plaats in de tekenschool in de Boerenkrijglaan 23 in Westerlo tot 17 juni. Openingsuren: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 10 tot 15 uur en zaterdag van 9 tot 13 uur.

Gemeenteraadscommissie

Op maandag 15 juni om 18 uur vergadert de gemeenteraadscommissie 'Intergemeentelijke samenwerking, financiën en infrastructuurwerken'. Er staan vijf punten op de agenda: de jaarrekening 2014, de budgetwijziging 1/2015, de aanpassing van het meerjarenplan 2015-2019 en de rapportering aan de gemeenteraad door de financieel beheerder.

De gemeenteraadscommissie bestaat uit 9 gemeenteraadsleden onder het voorzitterschap van Winny Van Calster. De vergadering vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en is openbaar. Iedereen welkom.